Tudj meg többet! – Illatosító kisokos

Ebben a bejegyzésünkben segítséget szeretnénk nektek nyújtani, hogy eligazodjatok az illatosítók világában. Rengeteg típusú illatosító létezik, ezért úgy gondoltuk összeszedjük nektek milyenekkel találkozhattok, hogy könnyebben megtaláljátok a számotokra igazit!

Illatosítók típusai

Illatgyertyák

Ez a kategória nagyon elterjedt fajtája az illatosítóknak, a legtöbb olyan háztartásban, ahol szeretik az otthon illatát feldobni és hangulatos atmoszférát teremteni minden bizonnyal megfordult már illatgyertya. Előnye, hogy a komolyabb elektromos illatosítókkal és diffúzorokkal szemben sokkal kedvezőbb áron beszerezhetők. Hátránya viszont, hogy tűzveszélyes, nem hagyhatjuk magára, nem ajánlott alvásidő előtt használni, valamint a fröccsenő viasz nehezen távolítható el a különböző felületekről. Szintén a hátrányokhoz sorolnánk, hogy bár vannak viszonylag intenzív illatú gyertyák is, de ezek illata sem tartós, hiszen általában csak addig lehet érezni, amíg a gyertya ég

Füstölő

Az illatosító kategória másik legnépszerűbb és legelterjedtebb típusai a füstölők. A valódi, Indiában készült fajta nagyon kellemes illatot áraszt magából és az élmény már intenzívebb, mint az illatgyertyáknál. Kétféle füstölőt különböztetünk meg egymástól: a maszala füstölőt és a mártott füstölőt. Előbbi kézzel készült faporba kevert illóolajok keveréke egy bambuszpálcára tapasztgatva. Utóbbi – és sajnos Európában ez az elterjedtebb- a mártott füstölő, ami azt jelenti, hogy szénport mártanak bele szintetikus olajba és füstje változatos toxinokat tartalmaz. Ha valaki e mellett az illatosító mellett teszi le a voksát, érdemes nagyon megbízható forrásból beszereznie minőségi füstölőt.
Előnye viszonylag kedvező csomagonkénti ára (bár ha gyakran használjuk és minőségi füstölőt, akkor hosszútávon vetekszik egy jó minőségű aromadiffúzorral az ár), minőségi termék esetén további előny, hogy természetes illóolajak felhasználásával készül. Hátránya: a füst, amit égés közben termel és a kellemes illatot is ennek köszönhetjük belélegzés közben káros lehet a légzőszerveinkre. Tűzveszélyes. Az égés során keletkezett melléktermék por formájában megmarad és a levegővel keveredik. Intenzív illata sokak számára zavaró lehet.

Aroma diffúzorok

Ez a fajta illatosító már szofisztikáltabb hiszen nem égés által kapunk kellemes illatot, hanem – jó esetben – illóolajok párolgása közben, kevésbé szerencsés esetben pedig szintetikus anyagok párolgásával. A működési elve, hogy a kezeletlen bambuszpálca magába szívja az illóolajat és azt párologtatva kellemes illatot bocsájt ki. Előnye: dekoratív üvegcsében kapható, design-os eleme lehet az otthonunknak. További előnye, hogy tartósabb, mint a fenti illatosítók, akár egy-két hónapig is tarthat. Hátránya: a nem szintetikus, hanem organikus olajokból készült bambuszpálcás illatosítók ára vetekszik egy komolyabb parfüm árával. A szintetikus illatosító illata természetellenes, túl intenzív, így akár fejfájást is okozhat a „white orrúaknál” vagy az arra érzékenyeknél.

Aeroszolos légfrissítők

Nem is annyira tartoznak az illatosító kategóriába, mint inkább légfrissítők. Sok fajtájuk ismert, a spray változattól, akár már a konnektorba csatlakoztatható elektromos változatuk is. Mégis, fontosnak tartottuk megemlíteni őket, hiszen rendkívül elterjedtek, népszerűek manapság. Előnynek felsorolhatnánk az árkategóriát, mégis inkább a hátrányokról beszélnénk. Az aeroszolos, spray-s légfrissítők rendkívül károsak az egészségre. Sűrített levegőt tartalmaznak és ebben finoman eloszlatott cseppfolyós részecskéket. Ezek a részecskék aztána levegőbe jutnak és azzal keveredve pedig lerakódnak a tüdőben. Az aeroszolok légszennyezőek és egész kis koncentrációtól is káros a hatásuk. Hogy tovább szaporítsuk a hátrányukat rendkívül károsak a környezetünkre, az élővilágra is komoly veszélyt jelent és az üvegházhatást is növeli. Így azt tanácsoljuk olvasóinknak, hogy tartózkodjanak használatuktól.

Katalitikus lámpa

Nevéből is következtethetünk működési elvére: katalizátorként működik, így nem csak illatosít, hanem légtisztító hatása is van. Általában díszes üvegben lehet kapni, melyet megtöltünk a folyadékkal, majd beáztatjuk a kanócot. Kis idő múlva rövid időre meggyújtjuk, majd kioltjuk a lámpát és az kellemes terjeszti az illatot a környezetében, miközben tisztítja a levegőt. Így tulajdonképpen be is mutattuk előnyét, hátrányként az árát tudnánk megemlíteni, hiszen ezek általában elég borsos árú termékek és a feltöltő olaj is hasonlóan megterhelő pénztárcánk számára, valamint nagyon hamar kifogy. Az olaj pedig foltot hagyhat a felületeken, ruhánkon.

Elektromos diffúzorok / Ultrahangos diffúzorok

Ezek nagyon hasonló elven működnek már, mint a mi készülékünk a Moodo. Az elektromos illatosító előnye, hogy nincs szükség láng használatra, vagy parázsra az illat kinyeréséhez. Ultrahang segítségével porlasztják szét a vízbe kevert illóolajokat. Hátrányuk, hogy fel kell őket tölteni illóolajjal és vízzel. Azaz növelik a környezetük páratartalmát és ez nem minden helyzetben szerencsés. További hátrányuk, hogy az illóolajakat nekünk magunknak kell beszerezni hozzá. Amennyiben magas minőségű, exkluzív illóolajjal töltjük fel a készülék wellness használatra is alkalmas lehet, hiszen tisztítja a levegőt és aromaterápiás funkciókat is ellát.

Elektromos diffúzorok / Moodo

A fenti kategóriák közül a legutóbbival bár nagyon közel állnak egymáshoz, ám mégsem közeli rokonok, hiszen a Moodo és az ultrahangos diffúzorok is az elektromos diffúzorok kategóriába tartoznak, ám mégis van jelentős különbség köztük. A Moodo-ba nincs szükség vizet tölteni, mivel száraz porlasztásos technikával működik, azaz nem emeli meg a helyiség páratartalmát. A Moodo illatosító készülékbe újrahasznosítható kapszulákat kell tennünk, amelyek 100% tisztaságú illóolajokat tartalmaznak, (Így nem okoz gondot, hogy olyan forgalmazót találjunk, aki biztosan nagy tisztaságú illóolajakat forgalmaz, melyek nem károsak az egészségre). Egy kapszulában általában 3-4féle harmonikus illóolajkeverék található. Fenntartható gazdaságból, természetes illóolajak, melyek Európában készülnek. A készülék nagy előnye, hogy a hozzá tartozó applikáció segítségével saját illatot keverhetünk ki, amelyet elis menthetünk későbbi használatra, illetve időzíthető a készülék.
Hátránya: a készülék magas minősége magasabb árkategóriába sorolja be a terméket. Előnye: természetes, használata nem veszélyes, aromaterápiás funkciót lát el, nem növeli a páratartalmat, egyedi illatokat készíthetünk vele, hosszan tartó, magas minőségű parfüm illatok, designos megjelenés, állítható intenzitás.

Az összefoglaló a teljesség igénye nélkül íródott, csupán az általunk fontosabbnak vélt kategóriákat tartalmazza és tájékoztató jellegű. Reméljük hasznos volt számodra és megkönnyíti a döntést, hogy milyen illatosító készüléket válassz az otthonodba. Ha többet szeretnél megtudni termékünkről kattints IDE.

Címkék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

top
X