Az illóolajok fajtái, hatásai

illóolajok fajtái hatásai

Az illóolajok pozitív hatásai

Az illóolajok pozitív hatással bírnak egészségünkre és közérzetünkre, mindaddig, amíg megfelelően előállított olajokat használunk és ismerjük a gyógyhatásaikat.

Az illatterápia több ezer évre visszatekintő múlttal rendelkezik. Az illóolajok fajtái, hatásai már az egyiptomiakat foglalkoztatta, ahogy az ókor népei is vizsgálták a gyógynövények hatásait. Erről itt írtunk korábban.

Az illóolajokat gyakran használják az terápiás eszközként az alternatív gyógyászat egyik formájában. Az aromaterápia növényi kivonatokat alkalmaz az egészség és a jólét támogatására.

Aromaterápiás készülékek használata

Fontos, hogy ha használunk az otthonunkban aromaterápiás készüléket, mint a Moodo, akkor tisztában legyünk az illóolajok hatásaival, mert ellentétes hatást is kiválthatnak, ha helytelenül alkalmazzuk őket.

Mi is az illóolaj?

Az illóolajok a növényekből kivont esszenciális vegyületek. Az egyedi, különleges aromával bíró vegyületek minden illóolajnak megadják a jellegzetes illatát. Ezeket az illóolajokat általában desztillációval vagy más mechanikai módszerekkel, például hidegen sajtolással nyerik ki a növényből.

Azután, hogy az aromás vegyületeket kivonják, egy olajjal kombinálva használatra kész terméket hoznak létre. Az olaj funkciója, hogy hordozó és oldóanyagként tárolja a vegyületeket.

Az előállítás módja nagyon fontos, mivel a kémiai folyamatok segítségével nyert olajokat nem tekintik valódi illóolajnak.

Az illóolajok fajtái, hatásai

Feketebors-illóolaj / Illóolajok fajtái, hatásai

A legtöbbünk a feketebors-ot alapvetően a konyhából ismeri, ősi, jól bevált alapfűszerként. Szinte minden receptben megtalálhatjuk a só-bors jól megszokott párosát. De tudtad, hogy a fekete borsot használhatjuk illóolajként is, hogy feldobjuk egy kicsit a napjainkat?

Feketebors illóolaj

A feketebors illóolaj nem csak antibakteriális, de enyhíti a szorongás negatív hatásait és tüneteit. Ezenkívül a fekete borsolaj érzelmi előnyei segíthetnek csökkenteni a cigaretta utáni vágyakat és csökkenteni a dohányzásról leszokók stresszét és szorongását.

Érdekesség: A középkorban olyan városok, mint Firenze, vagy Velence gazdasági sikereiket a fekete bors kereskedelmének köszönhették.

Feketebors-illóolajat Cozzy illatcsaládunkban, vagy a Precious Spice egyedi illatcsomagban találhattok.

Zsálya illóolaj / Illóolajok fajtái, hatásai

A növény leveleiből és rügyeiből kivont illóolaj tiszta, frissítő illattal rendelkezik, amely finoman belélegezve remek aromaterápiás kezelésként alkalmazható. Energetizáló hatása régóta ismert, belsőleg az emésztés javítására is használják.

illóolajok fajtái, hatásai

Zsálya illóolajat a Beach Party illatcsalád tartalmaz.

Fahéj illóolaj / Illóolajok fajtái, hatásai

A fahéj fűszeres illata édes, sokak számára finom ételek és hangulatos napok emlékét idézi. A fahéjolaj pozitív tulajdonságai miatt népszerű választás az otthoni aromaterápiás kezelésekhez. A fahéj aromaterápiás hatásai közt a legnépszerűbb, hogy csökkenti a depressziót és szorongást, valamint segítségével pihentetőbb lehet az alvás éjszaka.

illóolajok fajtái, hatásai

Fahéj illóolajat a Cozzy és Precious Spice illatcsomagok tartalmaznak.

Szantálfaolaj / Illóolajok fajtái, hatásai

A szantálfa számos parfümben és légfrissítőben megtalálható. Egy értékes fa klasszikus illata, amely tele van aromaterápiás előnyökkel. A szantálfa elősegíti a mentális és fizikai állapot megerősítését. Sok ősi kultúra alapvető aromaterápiás illata.

Szantálfa illóolaj

Szantálfaolajat a Kanazawa Kertjei illatcsaládban találhatsz.

Bergamott olaj / Illóolajok fajtái, hatásai

A bergamott narancsfákon növő citrusfélék héjából vonják ki. Ha Te is nagy Earl-Grey rajongó vagy, az azt jelenti, hogy már te is élvezed a bergamott jellegzetes ízét, amelyet ízfokozásra is használnak aromaként. A bergamott olaj rendkívül jó légfrissítő, hatékonyan elfedi a kellemetlen szagokat.

Bergamotolaj

Bergamott olajat a Fresh Vibrations illatcsomagban találhatsz.

Jázminolaj / Illóolajok fajtái, hatásai

A jázminolaj egy olyan illóolaj, amelyet a közönséges jázmin növény fehér virágaiból nyernek ki. Évszázadok óta népszerű édes, romantikus illata miatt és a vliág legismertebb parfümjeiben használják még ma is, köztük a Chanel No. 5-ben. De különböző alkoholos italok, édességek, desszertek gyakori összetevője szintén.

A jázminolaj összetevőivel kapcsoltban arra jöttek rá tudományos kutatások során, stimuláló és aktiváló hatása hasznos lehet a depresszió enyhítésére és a hangulat javítására.

Jázminolajat a Floral Magic, Fresh Vibrations és Jasmin Sambac illatcsaládokban találhatsz.

Eukaliptuszolaj / Illóolajok fajtái, hatásai

Az eredetileg Ausztráliában őshonos eukaliptuszfákat ma már az egész világon termesztik és a gyógyászatban használják. Az eukaliptuszolaj a fa ovális alakú leveleiből készül. A leveleket szárítják, összetörik, desztillálják.

Tisztítja a légutakat, távol tartja a rovarokat, segít leküzdeni a felsőlégúti megbetegedéseket. Asztmával küzdőknek is sokat segíthet a tünetek enyhítésében.

Eukaliptuszolaj

Eukaliptuszolajat a Spice Bouquet illatcsaládban találhatsz.

Édesnarancs illóolaj / Illóolajok fajtái, hatásai

Édesnarancs illóolajat a Citrus Sinesis héjából vonják ki, úgynevezett hidegpréselésnek nevezett módszerrel, amely nyomás hatására vonja ki az olajokat a héjból. Néha felhasználják a növény leveleit és virágát.

Antibakteriális és gombaölő hatásán kívül, remek légtisztító és antidepresszáns hatásairól ismert. Egy kutatás során azok a nők, akik rendszeresen inhaláltak aromaterápiás kereteken belül édesnarancs olajat, kevésbé voltak depressziósak, mint azok, akik csak desztillált vizet.

Édesnarancs illóolajat a Beach Party, vagy Monoi de Tahiti illatcsaládokban találhatsz.

Sáfrány illóolaj / Illóolajok fajtái, hatásai

A sáfrány az egyik legvonzóbb, legillatosabb és egyben legköltségesebb fűszer.

Nyugtató és antibakteriális hatása van, segíti a szellemi teljesítőképességet.

illóolajok fajtái

Sáfrányt a Beach Party és Amber Marine illatcsaládban találhatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

top
X
[]