Őszi illatok

az ősz illata

Van az évszakoknak saját illata?

Ahogy az őszi időjárás egyre inkább bekúszik a hétköznapjainkba, lehet, hogy úgy érzed a levegő illatában is érezhető a változás. De vajon ez csak egyfajta szinesztézia, vagy valóság?

Mint kiderült, az évszakok változását valóban érezni lehet.

Sokan tapasztalják egy különleges illat megjelenését az évnek ebben az időszakában; van, aki melankólikus, míg mások kellemesebb, például szüreti illatokra asszociálnak. Az ősz illata éppúgy jelenthet érzelmi változást, mint a fogyatkozó napfényé.

Bármit is érezzünk, amikor az ősz beköszönt, jó eséllyel a szaglásnak meglepően nagy szerepe van benne – elvégre a szaglás szorosabban kapcsolódik az emlékezethez, mint bármely más érzékszerv.

De honnan van az ősznek illata? Nem, ez nem csak a sütőtök és a gesztenye illata, ami a levegőben terjeng. Ehelyett egyedülálló tudományos magyarázata van.

Őszi illatok

Ahogy rövidülnek a nappalok és csökken a napsütéses órák száma, a fák és más növényzet elkezd felkészülni a télre. Az emlősökkel ellentétben azonban nem növesztenek téli bundát – hanem levetik a felesleges rétegeket.

A növények levelei a fotoszintézis folyamatán keresztül “táplálékot” – vagyis glükózt – termelnek a növény számára. Egyszerre hat szén-dioxid- és hat vízmolekulát vesznek fel, majd egy kis napfény hatására átrendeződnek, és glükózt és hat oxigénmolekulát alkotnak. Ezért mondják, hogy a növények “tisztítják” a levegőt. Lélegezhető oxigént adnak hozzá. De, bár ez a reakció energiát termel a növény számára, fenntartása sok munkát igényel.

Ősszel, amikor a “táplálék” előállításához szükséges energia meghaladja azt az energiát, amelyet maga a táplálék nyújt a növénynek, a levelekre már nincs szükség – és ezzel a fa búcsút vesz tőlük.

Az évszakok illata: Ősz

Amikor a levelek lehullanak, elpusztulnak. Utolsó lélegzetvételükkor mindenféle gázokat “lélegeznek ki” a sztómáknak nevezett apró lyukakon keresztül. A kibocsátott vegyületek között vannak terpének és izoprenoidok, a növényeket borító olajok gyakori összetevői. A terpének szénhidrogének, ami azt jelenti, hogy fő alkotóelemeik a hidrogén és a szén. A pinen, a terpének egyik fajtája, olyan illatú, mint a fenyő. Ez az egyik fő összetevője annak a nedvszerű gyantának, amely a tűlevelűek és fenyőfák kérgét javítja.

Alkalmanként ezek a növények által ürített gázmolekulák – az úgynevezett illékony szerves vegyületek – kölcsönhatásba lépnek a dinitrogén-oxid változataival. Ez ózonképződéshez vezethet, amelynek szaga kicsit olyan lehet, mint a klóré.

A haldokló növényzetben található gázok felszabadulásán kívül két másik hatás is hozzájárul ahhoz az érzelmeket kiváltó illathoz, amely az őszi illatokat adja: a bomló növényi anyag, valamint az őszi hónapokban a talaj szintjén megrekedt szennyező anyagok.

Őszi illatok az aromaterápiában

Ez a tudományos magyarázata az őszi illatok megjelenésének. Persze, emellett igenis nagy szerepet játszanak az őszi hangulat megteremtésében a fent említett társított illatok is.

A legtöbbünknek eszébe jut a gesztenye, a forraltbor illata, vagy az érett őszi gyümölcsöké.

Ahogy az ősz már a levegőben van, vele együtt érkeznek a finom és fűszeres illatok, amelyekre az évnek ebben az időszakában vágyunk. Egész évben profitálhatunk az aromaterápia pozitív hatásaiból, de az ősz az illóolajok szezonja.

Az illatok által a szobába varázsolt megnyugtató hangulatot nehéz felülmúlni (és idén különösen szükség van rá). Egy stresszes nap után az aromaterápia nyugtató illata segíthet ellazulni és újra a harmóniába kerülni.

Bár sokan szeretik a gyümölcsökkel és édes frissességgel teli tavaszi illatokat, de az év ezen időszaka olyan kellemes őszi és téli jegyek meleg ölelésébe burkol minket az aromaterápia segítségével, mint a tölgy, az ámbra, a borsmenta vagy a gyömbér. Ezek az illatok szinte ehetőek, és már a gondolatuktól is összefut a szánkban a nyál. Tarts velünk egy utazásra, miközben kedvenc őszi illatainkat mutatjuk be.

Őszi illatok – Cozzy

Az őszi illatcsaládok közül az egyik közönségkedvenc illat, a Cozzy. Ez az illatcsalád azért érdekes, mert szinte teljesen más az illata, amikor kicsit hűvösebb őszi időben használjuk, mint ha például a nyári melegben.

Az illat használata közben a fekete bors éles jegyei lágyulnak, és gyönyörűen keverednek a narancs, a vaníliabab és az jázmin friss virágillatával, tökéletes csúcsjegyeket alkotva a vérnarancs, a tömjén és a pacsuli hosszan tartó alapillatához.

Ez az illat valóban a lélekhez szól, és megérdemli, hogy egy különleges miliőbe kerüljön. Egyedi és váratlan őszi illat, amely egyszerre kiemelkedik és könnyedén keveredik a környezetével.

Ez az illat -ahogy az ősz is -váratlanul lopakodik hozzánk, és szinte biztos, hogy minden nap használni fogjuk. Meleg és felemelő, nyugtató hatású olajokat tartalmaz, mint a barackmagolaj, lime, a vaníliabab és a citrom, valamint fűszeres jegyeket: zöld kardamom, szegfűszeg, bors, gyömbér és pézsmamályva.

Rendeld meg most aromaterápiás illóolaj csomagunkat és élvezd az ősz hangulatát otthondból!

Figyelem! Az illóolaj kapszulák csak a Moodo elektromos illatosító készülékkel együtt működnek, önállóan nem alkalmazhatók!

Ha bármilyen kérdésed van a termékkel kapcsolatban, írd meg nekünk és mihamarabb megválaszoljuk!

Ha értesülni akarsz az újdonságokról, akciókról – kövesd Facebook oldalunk!

Címkék

2 comments

 • Bertha Gábor /

  Jó napot! Jól értem, hogy minden illatkapszula több illatból áll? Vagyis, ha egyedi illatot rendelek, abban is több illóolajból készült illatkapszulál lesznek?

  • Moodo Magyarország /

   Kedves Gábor,

   Köszönjük a kérdésedet.

   Igen, az illatkapszuláinkban már eleve többféle illat van összekeverve.

   Lényegében egy egyedi illat is már több illatból tevődik össze.

   Ennek ellenére javasoljuk, hogy egyszerre próbáljon ki több illatcsaládot, hogy megtalálja az igazit.

   Hogyan lehetséges ez? A háttérről…

   Az anyavállalatunk egy illóolaj kivonatoló gyár, mely a növényekből kinyeri az illóolajokat.

   40 éve a legnagyobb parfümgyárak beszállítója az anyacégünk.

   A parfüm minőségű illóolajokból épül fel, mely a Moodo kapszulákba is bekerül.

   Üdvözlettel:

   A Moodo.hu csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

top
X
[]